Wiener Börse-klanten kunnen nu via een gereguleerd handelsplatform exposure krijgen naar crypto zonder dat ze de cryptocurrency zelf hoeven te kopen.
In het kort
- Wiener Börse, een van de grootste beurzen in Centraal-Europa, noteerde zijn eerste beursgenoteerde product (ETP) voor Bitcoin en Ethereum.
- Dit is het laatste evenement in een groeiende trend van fintech bedrijven die mainstream beleggers meer gereguleerde toegang geven tot cryptocurrency.
- Deze ETP’s kunnen ook een deel van de onderliggende waarde van cryptocurrency missen en ongewenste gevolgen hebben.
Wiener Börse, een van de grootste beurzen in Centraal-Europa, noteerde vandaag zijn eerste product in cryptocurrency. Hoewel dit een sterk adoptiesignaal lijkt, kunnen deze op de beurs verhandelde producten (ETP’s) ook de laatste gebeurtenis zijn in een groeiende trend die uiteindelijk cryptocurrency devalueert, zeggen regionale experts.
Uitgegeven door het Zwitserse fintech bedrijf 21 Shares AG, probeert dit single-asset product, dat zal handelen onder het tickersymbool ABTC, zowel de beleggingsresultaten van Bitcoin, ‘s werelds grootste cryptocurrency door marktkapitalisatie, als zijn tweede kanshebber, Ethereum, te traceren.
Met andere woorden, Wiener Börse klanten zullen nu in staat zijn om blootstelling aan cryptocurrency te krijgen van een gereguleerd handelsplatform, zonder dat ze de cryptocurrency direct zelf hoeven te kopen.
“We zijn blij dat Bitcoin nu overal toegankelijk is voor zowel particuliere als institutionele beleggers in de hele DACH-regio [van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland],” zei Hany Rashwan, CEO van 21Shares AG, in een persbericht.
Hoewel de notering aan de Weense beurs een mijlpaal is, is het niet de eerste crypto- of zelfs Bitcoin-gerichte ETP van 21 Aandelen. Begin juli werd haar Bitcoin Up ETP genoteerd aan het Xertra-platform van Deutsche Börse. En in 2018 lanceerde het bedrijf zijn eerste cryptocurrency ETP-mand (HODL), bestaande uit 48,6 procent Bitcoin, 30,89 procent Ethereum, 12,54 procent Ripple, 3,01 procent Bitcoin Cash en 2,95 procent Litecoin vanaf september.
Dit evenement is het laatste teken van een groeiende trend bij fintech bedrijven om reguliere investeerders meer gereguleerde toegang te geven tot cryptocurrency. Op zijn beurt geeft het ook een signaal af voor een verdere acceptatie van cryptocurrency door zowel instellingen als toezichthouders.
Hoewel het positief is voor adoptie, is er ook bezorgdheid over het feit dat het aan boord nemen van nieuwe investeerders in cryptocurrency via ETP’s het punt van cryptocurrency mist.
Beide punten worden benadrukt door Anita Posch, gastheer van de Bitcoin & Co. Podcast en een bestuurslid van Bitcoin Oostenrijk, een regionale non-profitorganisatie die sinds 2011 Bitcoin-onderwijs aanbiedt.
Hoewel Posch viert hoe ver Bitcoin in Oostenrijk is gekomen, wijst ze ook snel op de nadelen van het feit dat meer mensen via dit soort beleggingsproducten in cryptocentrische valuta terechtkomen.
In plaats van een Twitterruil met een onderzoeksmedewerker van 21 aandelen, gaf ze aan dat ze er de voorkeur aan geeft dat mensen hun eigen sleutels houden bij het kopen van Bitcoin in plaats van het te kopen via een derde partij. Het onderhouden van iemands privé-sleutels van Bitcoin-adressen wordt door de meeste Bitcoin-experts en -liefhebbers beschouwd als een essentiële beveiligings- en eigendomsmaatregel.
In een interview met Decrypt wees Posch ook op het feit dat de wereldwijde exchange Coinbase de onderliggende Bitcoin van het ETP zal beveiligen.
“In principe is het een beveiligingsproduct om een niet-bewaarder (Coinbase) bitcoin te bezitten,” zei Posch. “Dat betekent dat je nu drie tussenpersonen hebt, hoewel het basisidee van Bitcoin is om het individu te bekrachtigen en tussenpersonen en al die financiële constructies die tot de bankcrisis van 2008 hebben geleid, uit te schakelen”.
Het punt van Posch is dat de creatie van ETP’s uiteindelijk zou kunnen leiden tot hetzelfde traditionele financiële wanbeheer dat Bitcoin zou hebben gecreëerd om te voorkomen.
Bovendien, zei ze, maken ETP’s een gevaarlijke realiteit mogelijk dat cryptocurrency-uitwisselingen zoals Coinbase “[groeien] zo groot dat ze de richting van de ontwikkeling van Bitcoin kunnen beïnvloeden”.
Bovendien verklaarde Posch dat elke beurs die een ETP veiligstelt dat niet vaak zijn reservevoorraad aan fondsen bewijst, insolventie zou kunnen riskeren door herhypothekering, een praktijk waarbij een bank of makelaar de fondsen die hen door hun klanten als onderpand worden gegeven, gebruikt voor hun eigen beleggingsdoeleinden. Dit was een gangbare praktijk in de Verenigde Staten tot de ineenstorting van Lehman Brothers in 2007, die vervolgens bijdroeg aan de financiële crisis van 2008 en, indirect, de geboorte van Bitcoin.
Hoewel het openen van een meer gereguleerd pad voor de minder ervarenen een voor de hand liggende meevaller lijkt, kunnen crypto-puristen, in ieder geval op de korte termijn, hun hoofd schudden.