Liste des résultats

Nova estructura en la Fundació Josep Finestres

26/07/2017 - 13:13Universitat de Barcelona

La Fundació Josep Finestres compta des d’avui amb una nova estructura organitzacional que té com a objectiu reforçar la coordinació entre aquest centre i la Universitat de Barcelona.

Un dels canvis més rellevants ha estat el cessament del Director General de la Fundació, Armand Arilla, al qual la Universitat de Barcelona vol agrair-li la seva dedicació al capdavant del centre.

L’actual Gerent de la Fundació Josep Finestres, Jordi Gonzalo tindrà com a principals objectius mantenir els alts estàndards de qualitat en docència clínica de la Fundació i consolidar unitats com l’Hospital Odontològic i l’Hospital Podològic i desenvolupar una nova clínica psicològica. La Fundació Josep Finestres també té com a finalitat promocionar, organitzar i gestionar altres possibles centres, serveis o unitats hospitalàries adreçats a desenvolupar activitats de prestació de serveis d’assistència i de suport en els àmbits vinculats a les ciències de la salut.

 

Retirada una xarxa de pesca d’uns 100 metres de longitud dels fons marins de Blanes

26/07/2017 - 12:11Universitat de Barcelona

Una xarxa de pesca abandonada, de 100 metres de longitud i uns 500 quilograms de plomada, va ser retirada dels fons marins de Blanes (Selva) el passat 21 de juliol, en una acció coordinada per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. En l’operació hi van participar experts de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), la Unitat Aquàtica dels Mossos d’Esquadra, la Confraria de Pescadors de Blanes i l’entitat mediambiental S’Agulla.

Cerimònia de graduació de l'Escola Politècnica Superior de la UIB

26/07/2017 - 11:22Universitat de les Illes Balears

L'acte es retransmetrà en directe per CanalUIB

Dia: dijous, 27 de juliol de 2017
Hora: 19 hores
Lloc: Aula Magna de l’edifici Arxiduc Lluís Salvador, campus universitari, Palma    

L'Escola Politècnica Superior de la UIB celebra l’acte de graduació dels seus estudiants. Hi participaran 85 graduats.

Una obra gràfica d'Aurora Ferrer per als graduats

Aurora Ferrer és l’autora de l’obra gràfica que enguany rebran els titulats de la UIB a les cerimònies de graduació, com a símbol d’agraïment i record d’una institució que els ha acollit durant els anys de la seva vida acadèmica. L’obra d'Aurora Ferrer, Llum d’or, l’ha escollida el jurat del concurs per obtenir la imatge gràfica per als titulats de la UIB del curs 2016-17.

La UIB convoca cada any un procés de selecció de l’autor a través d’un concurs d’artistes. La Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i la UIB han col·laborat en el procés de selecció, producció i difusió de l’obra que s’ha elegit.

Protocol de l’acte:

Arribada de la processó acadèmicaObertura de l’acte a càrrec del Rector, doctor Llorenç HuguetParlament de l’alumna Yunzhu Jin, graduada en Edificació, en representació dels companysParlament de la directora de l'Escola Politècnica Superior, doctora Lorenza CarrascoLliurament de títols als nous graduatsParlament del RectorCloenda de l’acte i interpretació de l’himne universitari, Gaudeamus igiturSortida de la processó acadèmica.

Premis extraordinaris de l’any acadèmic 2015-16:

Maria Magdalena Aloy Estelrich, grau d'EdificacióMiquel Hernández Nicolau, grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i AutomàticaGabriel Riera Roca, grau de Matemàtiques Notícies relacionades «Llum d'or» d'Aurora Ferrer guanya la tercera edició del concurs d'obra gràfica per lliurar als titulats de la UIB Cerimònia de graduació de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB (11/07/2017) Cerimònia de graduació de la Facultat de Psicologia de la UIB (12/07/17)Cerimònia de graduació de la Universitat Oberta per a Majors de la UIB (17/07/2017)Cerimònia de graduació de la Facultat de Filosofia i Lletres (18/07/17)   Cerimònia de graduació de la Facultat d'Economia i Empresa (19/07/17) Cerimònia de graduació del grau d'Educació Primària de la Facultat d'Educació (20/07/17) Cerimònia de graduació dels graus d'Educació Infantil, Educació Social i Pedagogia de la Facultat d'Educació (21/07/17)Cerimònia de graduació de la Facultat de Ciències (25/07/17) Cerimònia de graduació de la Facultat de Turisme (26/07/17) 

Les plantes medicinals de les Illes Balears

26/07/2017 - 11:05Universitat de les Illes Balears

Carles Amengual i VicensLa tesi doctoral de Carles Amengual i Vicens ha catalogat la flora de les Illes Balears usada amb finalitats terapèutiques 

L’interès per les plantes medicinals, des del punt de vista científic i popular, ha estat una constant a les Illes Balears, com ho demostren les persones que s’hi han dedicat, la bibliografia publicada, i fins i tot una indústria de cultiu i producció de medicaments extrets de les plantes. La tesi doctoral de Carles Amengual i Vicens, defensada a la Universitat de les Illes Balears, estudia totes les plantes de les Illes Balears referenciades com a medicinals amb l'objectiu de constituir un arxiu de plantes medicinals actualitzat i útil per a la recerca i el seu ús terapèutic. La tesi l'ha dirigida el doctor Lleonard Llorens, del Departament de Biologia.

L'investigador ha elaborat una llista de 662 plantes medicinals, amb propietats terapèutiques, que han estat referenciades en la literatura científica, i n'ha fet un estudi particularitzat sobre els noms amb els quals són conegudes, la descripció botànica, l'hàbitat, les parts utilitzades, la composició química, l'acció farmacològica, l'ús  terapèutic comparat amb les farmacopees ayurvèdica, tibetana, xinesa, filipina, marroquí, mexicana i homeopàtica, i les referències en història, literatura i cultura popular i la bibliografia.

Fruit de l'estudi, la recerca de Carles Amengual constata que el 33 per cent (662 de 2006) de les plantes de les Illes Balears estan referenciades com a medicinals, i que el 82 per cent (123 de 150) de les famílies de plantes baleàriques tenen components medicinals. Quant a les plantes endèmiques de les Illes Balears, el 29,8 per cent són endemismes medicinals (26 de 87).

L'investigador també ha analitzat els estudis sobre la flora medicinal de les Illes Balears publicats des del segle XVIII fins avui, i ha comparat el nombre d'espècies medicinals citades. A més, ha estudiat la presència d'aquestes espècies en la literatura i la cultura popular, per la qual cosa ha analitzat obres clàssiques gregues i llatines, de l'edat mitjana i de l'època moderna. Fruit d'aquest estudi, ha constatat que la presència de plantes medicinals és més gran a les Rondalles mallorquines (139) que en cap altra de les obres analitzades, incloent les obres completes de Shakespeare (121), la Bíblia (113), Les mil i una nits (103) o les Geòrgiques de Virgili (102).

Quant als noms de les plantes, l'investigador ha recollit un total de 3.626 noms en llengua catalana per a les 662 plantes medicinals estudiades i ha recollit fins a 3.027 gloses i refranys en llengua catalana que s'hi refereixen.

Fitxa de la tesi doctoral

Títol: Flora medicinal de les Illes BalearsAutor: Carles Amengual i VicensPrograma de doctorat: Biologia de les PlantesDepartament: BiologiaDirector: Lleonard Llorens Garcia 

La UB obté el bronze al Campionat Europeu Universitari de rugbi 7 femení

26/07/2017 - 10:19Universitat de Barcelona

Del 20 al 24 de juliol s’ha disputat a Milà el Campionat Europeu Universitari de Rugbi 7. La selecció femenina de la Universitat de Barcelona, que hi ha competit com a campiona estatal del 2016, s’ha endut el bronze en la seva categoria. La plata ha estat per a la Universitat de París 13, i l’or per a la Universitat de Tolosa III - Paul Sabatier.

Les jugadores de la UB van arribar a les semifinals després de vèncer els equips de les universitats de Coïmbra i Milà. El primer partit de semifinals les va enfrontar a les campiones d’Europa el 2016, la Universitat de París 13, en un xoc d’altíssim nivell, en què van vèncer les franceses. La lluita per la medalla de bronze va ser contra la Universitat de Milà, a les quals es van imposar per un contundent 17-0. Amb aquest, són tres els bronzes europeus que aconsegueix l’equip de la UB, juntament amb els de Còrdova 2011 i 2012.

 

Syndiquer le contenu

Le site web officiel de l’Eurocampus Pyrénées-Méditerranée appartient au GECT Pyrénées-Méditerranée.